Donnerstag, 20. März 2025

Vintage VW-bus Bulli 75-jarig jubileum

 Een korte geschiedenis van de VW Bulli - VW bus oldtimer - Het busje is 75 jaar oud


De VW-bus als oldtimer is een emotie - een busje besturen is een manier van leven! De eerste werd gelanceerd in 1960! De T1, T2, T3 en T4 zijn graag geziene gasten op oldtimerbijeenkomsten (Nederlands , Italiano , Français , Deutsch)


De VW Bus Bulli werd tot 2003 gebouwd en verrukt tot op de dag van vandaag alle liefhebbers van klassieke auto's op de klassieke auto- en Bulli-bijeenkomsten - hier zijn de tijden en locaties van de talrijke VW Bulli-bijeenkomsten in 2025 in Noord-Duitsland tot aan Salzburg



75-jarig jubileum VW-bus. Er wordt voor hem gezorgd en verzorgd. Hij is geliefd! Wie heeft er geen mooie herinneringen aan een studiereis in een busje? - Van de jaren zestig tot de Golf-generatie zijn er waarschijnlijk sommigen die nu knikken. - We gingen naar Frankrijk, Italië of gewoon naar het dichtstbijzijnde meer. Meestal had iemand een gitaar bij zich en speelde hij liedjes van Stevens en Co rond het kampvuur. Klassieke autoliefhebbers dragen deze herinnering met zich mee of een heel andere, want een VW-bus is een emotie. Nu viert de familiebus – liefkozend Bulli genoemd – zijn 75e verjaardag en kijken alle fans en Bulli-chauffeurs nu al uit naar de grote Bulli-bijeenkomsten in het jubileumjaar 2025.  Classic Cars: VW Bus = VW Bus Meet in the Anniversary Year - Here are the dates of the Bulli meetings in 2025  NIEUW: Oktoberfest-camping in München-"Messestadt-Ost": Tijdelijke, volledig uitgeruste camping tijdens het grote München Oktoberfest 2025 in de Messestadt-Ost


 

T1 met originele patina op de ACM oldtimerbijeenkomst op de Theresienwiese in München - fotoarchief: ACM Oldtimertreffen auf der Theresienwiese in München - Fotoarchiv: Helga Waess (Pressearchiv)


De Volkswagen Groep ontwikkelde de VW-bus in Wolfsburg in 1960 aanvankelijk voor eigen intern transport


De VW-bus werd aanvankelijk alleen in de fabriek gebruikt. Niemand dacht toen aan een transporterserie. Het bedrijf hergebruikte simpelweg het afgedankte chassis van een Kever. Die was bedekt met houten panelen en je had een laadruimte.

Zo begon het allemaal. Daarna volgde het succesverhaal met de T1-, T2-, T3- en T4-modellen, dat tientallen jaren stand hield en pas in 2003 ten einde kwam.


In eerste instantie alleen een bijnaam Bulli of Bully


Toen besloten werd tot de T1-serie, zocht de fabriek naar een naam. "Bulli" of "Bully" was een van de vele suggesties voor de naamgeving van het nieuwe model. Hiervoor waren echter al de merkrechten “Bulldog” geregistreerd en bestond er gevaar voor verwarring.  Zo bleef het bij VW Bus.

De woordmerken Bulli en Bully werden pas op het 60-jarig jubileum van de VW-bus door de VW Groep overgenomen.

 

De serieproductie van de Type 2 T1 begon


De serieproductie van de Type 2 T1 begon in maart 1950 in Wolfsburg. Hier zijn een paar technische details:

  •     Achterwielaandrijving
  •     luchtgekoelde 4-cilinder boxer
  •     aanvankelijk slechts 25 pk
  •     Draaitafel ophanging
  •     Trommelremmen
  •     Laadvermogen: aanvankelijk 760 kg / later 1 ton



De Bulli-modelserie van 1950 tot 2003

  •     De T1 werd gebouwd van 1950-1967.
  •     De T2 van 1967-1979 (in totaal zijn er 2,5 miljoen voertuigen geproduceerd)
  •     De T3 werd gebouwd van 1979-1992.
  •     De T4 werd volledig opnieuw ontworpen. Het was het eerste model met voorwielaandrijving. De Bulli werd van 1990 tot 2003 opnieuw ontworpen.


Het succesverhaal van de legendarische Bully-serie bij VW eindigde met de T4. Alle vier de modellen waren verkrijgbaar als minibussen, diepladers en gesloten bestelwagens.


T1 met originele patina op de ACM oldtimerbijeenkomst op de Theresienwiese in München - fotoarchief: - ACM Oldtimertreffen auf der Theresienwiese in München - Fotoarchiv: Helga Waess (Pressearchiv)


Artikel IN DIESEM Kunst-Kultur-Blog zum Thema Oldtimer Bulli/VW-Bus